Επομενο
Στις τιμές δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24%
Στις τιμές δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24%

Οδηγός Αγοράς για Gloss Meters - Στιλπνόμετρα

Για να επιλέξετε το σωστό gloss meter για την εφαρμογή σας, θα πρέπει να αξιολογήσετε εάν η επιφάνεια που θέλετε να δοκιμάσετε είναι υψηλής στιλπνότητας ("γυαλάδα"), μεσαίας (ημι) στιλπνότητας ή χαμηλής στιλπνότητας. Θα θελήσετε επίσης να λάβετε υπόψη τον τύπο του υλικού που θα ελεγχθεί από τον μετρητή γυαλάδας. Αφού προσδιορίσετε αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες οδηγίες για να προσδιορίσετε τη γωνία που απαιτείται για να επιτύχετε την πιο ακριβή μέτρηση:

20 ° = επιστρώσεις υψηλής στιλπνότητας, πλαστικά, γυαλιστερό μέταλλο και παρόμοια υλικά
60 ° = μέτρια (ημι) γυαλιστερή επικάλυψη, πλαστικά, γυαλιστερό μέταλλο και παρόμοια υλικά
85 ° = επιστρώσεις χαμηλής στιλπνότητας, πλαστικά, γυαλιστερό μέταλλο και παρόμοια υλικά

 

 

Κύρια κριτήρια

- Εύρος μέτρησης σε μονάδες γυαλάδας
- Γεωμετρία μέτρησης μετρητή στιλπνότητας
- Πρότυπα


Εύρος μέτρησης σε μονάδες γυαλάδας 
Η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται από ένα Gloss Meter "μετρητή γυαλάδα" ονομάζεται gloss unit (GU).

Tο φάσμα μέτρησης γυαλάδας κυμαίνεται από ματ σε γυαλιστερό καθρέφτη. Υπάρχουν Gloss Meters για διαφορετικά εύρη μέτρησης οπως μετρήσεις γυαλάδας χρωμάτων και βερνικιών καθώς και γυαλισμένων μετάλλων, καθρεφτών και παρόμοιων γυαλιστερών επιφανειών. Για παράδειγμα, για τον προσδιορισμό της στιλπνότητας των χρωμάτων και των βερνικιών, κατά κανόνα, αρκεί ένα εύρος μέτρησης από 0 έως 100 μονάδες γυαλάδας. Για τον προσδιορισμό της στιλπνότητας γυαλισμένων μετάλλων, καθρεφτών κ.λπ., ενδέχεται να απαιτείται εύρος μέτρησης έως και 2000 μονάδες γυαλάδας.

Στο κάτω μέρος ενός μετρητή στιλπνότητας, υπάρχει μια πηγή φωτός που, όταν ενεργοποιηθεί, εκπέμπει μια δέσμη φωτός που χτυπά την επιφάνεια του δοκιμίου. Η γεωμετρία μέτρησης περιγράφει τη γωνία με την οποία εκπέμπεται η δέσμη φωτός. Λόγω της φύσης τους, ορισμένα είδη επιφανειών απαιτούν συγκεκριμένες γωνίες μέτρησης για να διασφαλιστεί η ακριβής μέτρηση της στιλπνότητας. Οι πιο συνηθισμένες γεωμετρίες μέτρησης είναι οι 20 °, 60 ° και 85 °. Συνήθως, η γωνία μέτρησης 20 ° χρησιμοποιείται για μέτρηση υψηλής στιλπνότητας, η γωνία μέτρησης 60 ° χρησιμοποιείται για μέτρηση μεσαίας στιλπνότητας και η γωνία μέτρησης 85 ° χρησιμοποιείται για μέτρηση ματ στιλπνότητας (ορισμένα μοντέλα μετρητών γυαλάδας προσφέρουν μέτρηση 45 ° και 75 ° γωνίες για ειδική μέτρηση στιλπνότητας). Ορισμένοι μετρητές γυαλάδας είναι συσκευές με δυνατότητα μέτρησης της στιλπνότητας σε πολλαπλές γωνίες, ενώ άλλοι μετρητές γυαλάδας προσφέρουν μόνο μία γωνία μέτρησης. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις μοναδικές απαιτήσεις της εφαρμογής σας πριν αγοράσετε έναν μετρητή γυαλάδας. Εάν σκοπεύετε να μετρήσετε τη γυαλάδα σε διαφορετικούς τύπους επιφανειών, ένας μετρητής γυαλάδας με πολλαπλές γωνίες μπορεί να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες σας.

 Πρότυπα

Η μέτρηση γυαλάδας είναι μια βασική πρακτική για πολλούς επαγγελματίες διασφάλισης ποιότητας. Τα προϊόντα (και η συσκευασία τους) πρέπει να είναι συνεπή και να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Οι μετρητές γυαλάδας βοηθούν τους επαγγελματίες του ποιοτικού ελέγχου να ελέγχουν αν τα προϊόντα συμμορφώνονται με αυτά τα πρότυπα. Για παράδειγμα, το DIN 67530 είναι ένα γερμανικό πρότυπο για γεωμετρίες μέτρησης στιλπνότητας. Το DIN 67530 είναι ονομαστικά το ίδιο με το ISO 2813, το ASTM D523 και το BS 3900, Μέρος 5.