Μετάβαση στο περιεχόμενο
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
Οδηγός Αγοράς για Μέγγενες

Οδηγός Αγοράς για Μέγγενες

Η μέγγενη είναι μια μηχανική συσκευή που χρησιμοποιείται για τη στερέωση ενός αντικειμένου ώστε να επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών σε αυτό. Οι μέγγενες έχουν δύο παράλληλες σιαγόνες, συνήθως η μία είναι σταθερή και η άλλη κινητή.

Χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

 

Mέγγενη Πάγκου

Η μέγγενη πάγκου αποτελεί την πιο συνηθισμένη και απλη κατηγορία μέγγενης. Συνήθως τοποθετούνται σε πάγκους εργασίας και η κύρια λειτουργία τους είναι να συγκρατούν το τεμάχιο εργασίας με ασφάλεια.

 

 

Mέγγενη Δραπάνου

Οι μέγγενες δραπάνου έχουν σχεδιαστεί για την συγκράτηση τεμαχίων εργασίας σταθερά ανάμεσα στις σιαγόνες τους ώστε να μην κινούνται καθόλου όταν εισχωρεί το τρυπάνι μέσα σε αυτές. Είναι σχεδιασμένες για να αντεχουν καθετες δυνάμεις.

 

 

Μέγγενη Φρέζας

Οι μέγγενες φρέζας έχουν σχεδιαστεί κυρίως για κατεργασια σε εργαλειομηχανές λόγω της ισχυρής κατασκευής τους. Το φρεζάρισμα ασκεί μεγαλές πλευρικές δυνάμεις σε ένα τεμάχιο εργασίας καθώς το κονδύλι μετακινείται κατά μήκος του υλικού, σε αντίθεση με τη διάτρηση, όπου το τρυπάνι μετακινείται μόνο κάθετα σε αυτό. Οι σιαγόνες μιας μηχανουργικής μέγγενης είναι κατασκευασμένες από σκληρυμένο χάλυβα που μπορεί να αντέξει τη δύναμη της κοπής και το σώμα της είναι κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο υψηλής αντοχής που παρέχει μεγαλύτερη αντοχή και κυρίως ακαμψία κατά τη διαδικασία της κατεργασίας.

 

Mέγγενη Φρέζας Ακριβείας

Οι μέγγενες ακριβείας είναι ρεκτιφιαρισμένες για τη συγκράτηση ευαίσθητων εξαρτημάτων και παρέχουν τη δυνατότητα ακριβούς ρύθμισης της πίεσης σύσφιξης. Η ύπαρξη αυτής της ακριβούς πίεσης σύσφιξης είναι ιδανική για μικρά εξαρτήματα ή εάν πρέπει να προσανατολίσετε το τεμάχιο προς κατεργασία με συγκεκριμένο τρόπο. Επειδή έχουν υψηλή διαστατική ακρίβεια, παραλληλότητα και καθετότητα, μπορούν να συνεργαστούν ανα δυο ή και περισσότερες.

ημιτονικο τραπεζι

Συνήθως χρησιμοποιούνται και σε συνδυασμό με ημιτονικά τραπέζια για κατεργασία με ακρίβεια υπο γωνία.

 

Μέγγενη CNC

Μια μέγγενη CNC είναι επίσης ρεκτιφιαρισμένη. Σε αντίθεση με μια τυπική μέγγενη, δεν έχει παραδοσιακές φλάντζες που χρησιμοποιούνται για να βιδώθεί στο τραπέζι. Κάθε πλευρά είναι κάθετη στην επόμενη. Αυτό επιτρέπει στη μέγγενη να τοποθετηθεί στο πλάι, στο άκρο ή στο κάτω μέρος της. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι οι αφαιρούμενες σιαγόνες που μπορούν να αντικατασταθούν.

 

Mέγγενη INOX Ηλεκτροδιάβρωσης EDM

Οι Μέγγενες EDM χρησιμοποιούνται για την συγκράτηση τεμαχίων κατα την ηλεκτροδιάβρωση.

Προηγούμενο άρθρο Οδηγός Αγοράς για Κώνους Φρέζας
Επόμενο άρθρο Οδηγός Αγοράς για Κώνους Τσοκ Δραπάνων